Møtet 30. april 2014

Ole (Lied)
30.04.2014

"Stråling: Et naturprodukt med konsekvenser innen medisin og energi. Men hvordan virker stråling på oss?" - Professor Erik O. Pettersen, UIO

Velkomst

• Presidenten ønkset medlemmer og gjester velkommen

• Erik O. Pettersen - Foredragsholder
  • Marianne Smith Magelie - Distriktsguvernør i Rotary Distrikt 2310
  • Bjørg Månum Andersson - Innkommende Distriktsguvernør i Rotary Distrikt 2310
  • Terje Andersson - President i Groruddalen RK
  • Kristin Wilman - Oslo Rotaract Klubb
  • Ingvild Tanke Nygård - Nansens Fredsenter
  • Einar Vannebo - Direktør for den Internasjonale sommerskolen, UiO

• Magnar (Enebakk)

Lystennerinnlegg - "Om Frogners beste talerstol.. " Ragnar (Østrem).

• Innsats for klubben. Søraas Bok. Aksjon 19.juni ved fire videregående skoler, Wang,Treider,Ullern og og Foss.
    • 12-13 personer trenges. Påmelding til Dag.
  • Styremøte 7.05.2014. Saker bl.a.: Oppdatering Håndbok, Young Friends strategi.
  • Global Dignity Day 15.oktober 2014. Bli veileder i en time på en skole. Tema: Verdighet. Opplæring gis.
    • Invitasjon med registrering lagt på bordet utenfor salen. Kontakt Eivald.
  • Sjur (Borgen): Tilbringer to uker på avlastning på Smestadhjemmet, post 1, i perioden 30.04-14.05.
    • Han vil gjerne ha besøk.
  • Turkameratene Frognerhjemmet. Haakon orienterer. Fint med ytterligere oppslutning om en viktig sak for beboere på Frognerhjemmet. Meld fra til Haakon.

Foredrag - "Stråling: Et naturprodukt med konsekvenser innen medisin og energi. Men hvordan virker stråling på oss?" - Professor  Erik O. Pettersen, UIO

• Professor Pettersen ble invitert etter et debatt innlegg i aftenposten
  • Foredraget handlet om hvordan ionisert stråling påvirker kroppen.
    • Vi er omgitt av stråling og har alltid vært det. Mennesket selv utgir stråling.
    • Derfor er det umulig å teste hva som skjer med et menneske som IKKE utsettes for stråling.
    • Mennesket tåler lave doser over tid, men ikke samme mengde stråling over et kort tidsrom.
  • Deretter gikk han inn på den store økningen av energiforbruk som vil komme.
    • Økningen er mye større enn det verden pr. nå bygger ut i fornybar energ pr år.
    • Han mente at nye typer av energi laget med kjernekraft kan være løsningen.
    • De nye typene kjernekraft måtte lages slik at når man skrur av tilgangsstrøm/kjørestrøm skal reaktoren selv skru seg av uten tilføring av energi/ kjøling utenfra.
    • Han nevnte ett eksempel på slik kjernekraft ved thorium reaktoren.
    • Han mente det var viktig at man forsket på thorium teknologi og andre teknologier slike egenskaper.
    • Han mente at man ikke skal bruke ryggmargreflekser mot kjernekraft som begrunnelse for å la vær å utføre denne forskning.

Avslutning

• Møtet ble avsluttet med trekning i vinlotteriet.