Møtet 27. august 2014

Kirsten (Bugge Thorkildsen)
27.08.2014

"Tyrkia & EU: Hvorfor Tyrkia inn i EU" - Siri M. Neset, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI)

Velkomst

• Presidenten ønsket velkommen.

• Terje Johansen - Røa RK
  • Tommy Hjort - Ludvika RK (Sverige)

Merkedager:

• Ole (Lied) fikk en applaus for 23. august

Lystennerinnlegg - "Om sommer og innvandrere) - Svennik (Høyer)

Beklaget at han ikke hadde laget noe skriftlig lysetenner innlegg, for jeg har hatt en lang ferie som i og for seg minnet han litt om en «pensjonist» tilværelse. Og det var denne flotte sommeren jeg vil snakke om.

Vel overstått sommer alle sammen! I 1947 var det året jeg begynte på gymnaset. Og denne sommeren minner meg om den, like flott! I går kjørte jeg bilen på en stein, og den mistet styre-egenskapene.  Vi har vært i Bohuslän, i Norge skal ikke hyttene ligge for nære hverandre.  Slik er det ikke i Bohuslän. Der kan vi snakke med alle over gjerdet. Vi utveksler erfaringer, hjelp, verktøy og drinker.  Det bor mange nordmenn om sommeren i Bohuslän. En måtte ha en tilknytning til Bohuslän for å kjøpe hytte der.  Jeg har vært fullt oppdatert med nyheter i hele sommer med Aftenposten, Klassekampen, Gøteborgsposten og Sveriges Radio P1.

Det har vært et utspill i nyhetene som jeg har bitt meg merke i forbindelse med valgkampen i Sverige.  De Borgelige lover at dersom de får flertall så vil de slippe inn flere Syrere og Irakere til Sverige.

Jeg tenner et lys for at Norge må ta modell av dette og bli et friområde for disse utstøtte.

• Eivald (Røren) hilser og er på bena.  Han kommer på styremøte etter ordinært klubbmøte i dag.
  • Boklisten.no (Søraas Bok): Onsdag 20. august og mandag 25. august: 48 timer loggført, god innsats av og god mosjon for 6 av våre medlemmer!

• Agnes Beathe (Steen Fosse)

Foredrag - "Tyrkia & EU: Hvorfor Tyrkia inn i EU" - Siri M. Neset, forsker ved NUPI

• Svennik (Høyer) innledet
    • Jeg har lett rundt etter en som kunne opplyse oss om Tyrkia og valget falt på Forsker ved NUPI Siri Neset.  Siri har jobbet med Tyrkia siden 2011 sammen med professor Daniel Heradstveit.
  • Klikk på linken over for å lese hele fordraget
  • Spørsmål
    • Anne (Torsvik)
      • Jeg tror og mener at 97 % av Tyrkia er Asiatisk.   Hvor nærstående er avgjørelsen om et medlemskap i EU.
      • Siri; Det er mange spørsmål som gjenstår. Kun kapitler som utdanning, handel og økonomi er kommet langt på vei. Det er investert mye i spørsmålene og det jobbes fra både Tyrkias og Eu’s side. Jeg tror det fortsatt kommer til å ta en tid.
    • Terje Johansen
      • Hva skal vi med Tyrkia i EU?
    • Nils (Grøholt)
      • Helt overordnet hva er motforestillingene i EU? Hvor viktig er medlemskapet for begge parter?
      • Siri; Tyrkia signerte en tollunionavtale med EU allerede i 1995 og ble anerkjendt som et land som hadde potensiale til å bli medlem i 1999 og har hatt kandidatstatus siden 2005. Tyrkia er veldig interessert og et av de land som har flest utenriksstasjoner. Meningsmålinger i Tyrkia viser en nedadgående trend
        Det er mange spørsmål som må på plass fra EUs side.
    • Anne (Torsvik)
      • Tyrkia er en sekulær stat, men kan vi forbli trygg for at den ikke endres?
      • Siri; Styresmaktene sier at det er religionsfrihet og at staten står like langt fra alle religioner. Ataturk valgte i sin tid en fransk variant for sekularisme. Denne er meget streng og for eksempel var ikke religiøse symboler t.d. hodeplagg tillatt i offentligheten. Med Erdogan ved makten har dett blitt noe oppmyket og religiøse symboler er i dag tillatt.

Avslutning

• Møtet ble avsluttet med trekning i vinlotteriet.
  • Neste møte: 3. september - Årsmøte.
  • Takk: Torill, Harry (Rødner) & Karl (Grøholt), alle fremmøtte gjester og medlemmer