Møtet 24. september 2014

Nils (Grøholdt)
24.09.2014

”Bright - LED lys og solcellepanel som endrer liv i utviklingsland” - Kristian Bye

Fremmøte: 33 medlemmer

• Ole Chr. Kleppe

• Bjørg (Høie)

Lystennerinnlegg - "Om norske oljebedrifter.." - Per Gustav (Lindeberg)

• Per Gustav fortalte om utviklingen av norske bedrifter som leverte til oljeindustrien.
  • Bedriftene er meget innovative, og har et høyt kvalitetsnivå.
  • De er verdensledende på leveranser til operasjoner på store havdyp.

• Dignity day – 3 klubbmedlemmer, Eivald (Røren), Sigurd (Wisløff) og Anne Marie (Hadenius) stiller opp.
  • I forbindelse med Boklisten, tidligere Søraas Bok, har 7 klubbmedlemmer utført 60 arbeidstimer og tjent 13 000 kroner til klubbkassa.
  • Det er 48 dager igjen til Pachauri II arrangementet.

Foredrag - ”Bright - LED lys og solcellepanel som endrer liv i utviklingsland” - Adm. Dir. Kristian Bye

• Introduksjon av Kirsten (Torkildsen)
  • Bye var daglig leder for reklamebyrået Try/Apt da han og hans bror ble interessert i solceller og forbrukerstrøm i utviklingsland. Dette resulterte i et nytt produkt, en spesiell solcelle lampe, som vant 1. Prisen på en oppfinner konferanse i USA. Lampen består av et lite solcelle panel, et moderne batteri og LED lys. Lampen er lett og robust, og gir strøm og lys under meget enkle forhold
  • I dag lever ca. 1,4 milliarder mennesker uten strøm. Mange av de bruker parafinlamper for lys, og har ingen nær strømkilde for mobiltelefon. Parafin til lys koster for hver enhet  30 – 40 $ pr. år. Parafinen forurenser innemiljøet og er brannfarlig.
  • Firmaet Bright Products ble etablert i 2012 som utviklings- og markedsføringsselskap for SunBell-lampen. Produksjonen er satt ut til en høy kvalitets leverandør i Thailand. I utviklingsland koster en komplett lampe ca. 60$, og en enklere variant, Sun Turtle, ca. 15$.
  • Markedsføringen skjer over hele Afrika, dels direkte og dels i nært samarbeide med forskjellige norske og internasjonale hjelpeorganisasjoner. Det er nå levert 15000 enheter og 30000 enheter er i bestilling. Bright har utviklet en god og funksjonell løsning for å dekke et stort forbrukerbehov, spesielt i utviklingsland. Firmaet venter sterk vekst fremover.
  • I Norge selges lampene av Enklere Liv, og er godt egnet på hytter uten strøm, uthus og lignende. I Norge koster lampen ca. 600 kroner.
  • Linker til video-snutter vist under foredraget:
  • Spørsmål og kommentarer
  • Det er flere store konkurrenter internasjonalt, men de har hittil tenkt relativt tradisjonelt når det gjelder produkter og markedsføring. Bright har høy innovasjonstakt og patenterer sine løsninger.
  • Bright legger vekt på god kvalitet, og den thailandske produsenten er spesielt utvalgt og følges nøye opp.
  • Solcellepriser har blitt sterkt redusert de senere år, men nå ventes en utflatning.
  • Det skjer mye teknologisk omkring batterier, solceller og led lys. Bright har gode kontakter og følger dette nøye.

Avslutning

• Trekning i vinlotteriet
  • Neste foredrag 1. Oktober  - ”Energi i 2050: farvel til fossile drivstoff?” - Direktør Reidar Saugstad, Shell.
  • Takk til Torill, Dag og Finn, alle fremmøtte gjester og medlemmer