Møtet 29. april 2015

29.04.2015

"Kvinner og Islam" - Professor Unni Wikan

Velkomst

• Presidenten ønsket medlemmer og gjester velkomne

Fremmøte: 49 medlemmer og gjester inkludert foredragsholder

• Hilde Sofie (Hamre)
  • Magnar (Enebakk)
  • Ragnar (Østrem)

Lystennerinnlegg - "Om Wittgenstein seminar.." Hildegunn (Bomnes)

• Hadde vært på Wittgenstein seminar innerst i Sognefjorden.
  • Hun hadde hørt på flere foredrag fra Fritt Ord sjefen, fra Snøhetta , m. flere.
  • Kort sagt: Ta deg Tid, Tenk over livet, få roen.

Klubbsaker - Gjennomgått av innkommende president Anne (Heimdahl)

• Ingen

Foredrag - "Kvinner og Islam" - Professor Unni Wikan

• Professor i antropologi, forsker om Islam.
  • Har oppholdt seg i mange muslimske land siden 1964.
  • Som antropolog har hun levd blant befolkningen, for å se verden med lokale øyne.
  • Det er stor forskjell i hvordan muslimer lever rundt om i verden.
  • Men generelt:
    • Kvinner og menn har ikke like rettigheter. Menn skal forsørge, kvinner skal ta seg av heimen og barne oppdragelse.
    • Kvinner har i de fleste muslimske land få muligheter til å skille seg. Menn kan skille seg ved å si “jeg vil skilles” tre ganger-
    • Allikevel er det få menn som skiller seg, fordi en skilt mann MÅ gifte seg igjen. Og det er dyrt, ca 100.000 nkr for en brud.  Når timelønn er ett par norske kroner, er jo det en illusjon.
    • I mange muslimskeland kan en mann ha opptil 4 koner, uten å rådspørre tidligere koner.
    • Dersom det er skillmisse, beholder mor barna dersom de er yngre enn 15 år.
    • Om moren ikke kan, går barna til mormor, om ikke mormor kan, til søster osv.
  • I Egypt og en del arabiske land var det på 70 tallet vanlig at kvinner gikk med bare hoder, vestlige klær, nå går  kvinnene med hijab.
  • Det skjedde riundt 1979, da prestene overtok makten i Iran, og mange Egyptere jobbet i Saudi-Arabia - da disse kom hjem, ville de ta med seg skikkene i Saudi-Arabia hjem.
  • I tillegg hard et vært en voldsom befolkningsøkning i Egypt. Siden mannen må forsørge familien, blir det få jobber til kvinner.
  • I Oman har eneherskeren endret samfunnet dramatisk.
  • I 1960 måtte alle kvinner gå med ansiktsmaske. Og kun 2 skoler for kvinner ekisterte.
  • I dag er 65% av studentene kvinner. Kvinner har alle slags jobber. Og er sjefer og direktører.
  • I mange andre land hard et I det siste heller vært instramninger for kvinnene.
  • Spørsmål
    • Vil endringene i Oman påvirke nabolandene?
      • Nei.
    • Hvordan har muslimske kvinner det i Norge?
      • Det bør bli obligatorsik Norsk undervisning for kvinner, Mange muslimske kvinner misunner ikke norke etniske kvinner.
    • Er man sunnier i Iran?
      • Nei, Iran er for det meste shiamuslimer.
      • I Saudi-Arabia er det for det meste sunnier.
    • Hva er Sharialoven?
      • En samling av regler og lover, som kan tolkes.
      • I alle musimke land danner dette skrivet grunnlaget for lovverket.