Møtet 11. november 2009

11.11.2009

"Venezia: Høst og vår, kanaler og karneval!" - Arkitekt Anne Merete Knap

Møtevelkomst

• Tor Petter (Gulbrandsen) ønsket velkommen. Regnet med et hyggelig møte også i dag!

• Elisabeth Bennett
  • Kristin Bonnevie
  • NN1
  • Else Lien
  • Sigurd Wisløff, Lørenskog RK. Tor Petter: Sigurd er vår gjest for siste gang! Styret har anbefalt at han kan flytte til SRK som fullverdig medlem. Han ble ønsket velkommen i klubben med akklamasjon.

Antall medlemmer: 24

Lystenner

• Gunnel (Wullstein) - snakket om 11.11.1111, første gang skikken med karneval ble forberedt. 11 er narrens tall. (Og på denne dag, 11.11.1918 ble første verdenskrig formelt avsluttet kl. 11.11.) Hun tente lys for narraktigheter. Alle har godt av å le av andre og ikke minst av oss selv!

Merkedager - ingen.

• Tor Petter: Lutefiskaften, 35 påmeldt
      • Tor Petter: Vinlotteri, 2 av tre flasker er italienske rødviner. Kr. 20 pr. lodd innbragte 1740,- kroner.
      • Tor Petter: Minner om "Skrattekammeret" - kr. 295 for boken med gode vitser, overskudd går til Polio Pluss. Bestillingsliste på sekretærbordet.
      • Tor Petter: CV for tre nye medlemmer, Sigurd (Wisløff) som ble ønsket velkommen som medlem i dag, samt Siri Johns og NN1, ble sendt med e-post til klubbens medlemmer i dag.
      • Tor Petter: Lørdag 13. november skal Kirsten og jeg  til PETS på Sundvollen for nåværende og nye presidenter. Jeg er bedt om, i 10 minutter, å fortelle om Young Friends.

• Sigurd (Olsvold) om ny Rotary-skandale rapportert i Aftenposten om offentlig støtte på 2,4 mill. kroner til ungdomsprosjekt. Bare 100.000 kroner er brukt til tiltaket. Dette er ødeleggende for Rotary og må ikke skje igjen. Styret må ta dette opp med disstriktet.
      • Anne-Marie (Hadenius) hilste fra Svennik som ble vellykket hofteoperert mandag og vil være tilbake i klubben om 5-6 uker.
      • Knut (Søraas) har vært hos Siri (Fossum) med blomster og skulle hilse mye fra henne. Hun takker hjertelig og føler seg bedre. Regner med å være tilbake i klubben om noen uker.

Foredrag

• "Venezia: Høst og vår, kanaler og karneval!" Foredragsholderen, arkitekt Anne Merete Knap, kollega av Lise Høst som Oslo-guide, ble presentert av Tor Petter.
      • Med vakre fotografier, og litt musikk, ble vi presentert for Venezia som er mye mer enn det turistene ser.
      • 22 millioner turister besøker Venezia hvert år. Turistene og vann som kommer, mer og mer, er de største problemene for byen som er i ferd med å synke.
      • Høye boligpriser og opphør av dagligvareforretninger fører til at befolkningen minker. Nå er 59000 bofaste i Venezia.
      • Byen ligger i en lagune med dybde på bare en meter mange steder. På bunnen er det gravet ut renner som båtene kan følge. Lagunen er byens forsvarsverk og noe av årsaken til at så mange av de vakere renessansebygningene og kirkene er bevart.
      • Hun fremhevet lyset, solnedgangene, maten og et effektivt renovasjonssystem. Hun likte kattene, 12.000 i alt.

• Fint å oppleve var også stillheten og freden, uten biler, og kirkeklokkene som ikke begynner å slå før kl. 7 om morgenen.
      • "Moses", som skal stoppe vannet når Adriaterhavet trenger på, blir klar om 5 år, i 2014. Hun håper det er tidsnok!

(Eva)