Møtet 18. november 2009

18.11.2009

"Nevrokirurgi - morgendagen er der allerede" - Klinikksjef Geir Ketil Røste

Møtevelkomst

• Tor Petter (Gulbrandsen): Klokken slår helt presis! Velkommen til et møte som, takket være Jomar (Kuvaas) igjen skal gi oss innsikt i medisinske landevinninger.

• Elizabeth Bennett
  • Geir Ketil Røste
  • Terje Johannessen, Røa RK
  • Thor Hæg, Eiksmarka RK

Antall medlemmer: 24

Lystenner

• Eva (Fosse) - om Den hvite by, Ashgabat i diktaturet Turkmenistan, skremmende fordi den er uten liv. Hun tente et lys for menneskene i Turkmenistan, og for at Ashgabat en gang skal få et normalt byliv. Men mye må forandres før det kan skje, og jordskjelv må holde seg unna!

• Arne (Corneliussen)

• Tor Petter: Young Friands-prosjektet ble fint presentert på PET-konferansen i distrikt 2310. I dagens styremøte skal vi følge opp den positive respons vi fikk.
  • Anne (Torsvik) presenterte Tryllekalenderen som en arbeidsgruppe i Rotary gir ut til inntekt for Polio Pluss. Passer for barn 7-14 år. Koster 200 kroner hvorav 100 kroner går til Polio Pluss.
  • Anne: I morgen tidlig skal jeg i studio sammen med andre rotarianere for å lage en TV-reklame for Polio Plus, som TV2 nesten garantert vil sende 1. juledag.
  • Eivald (Røren): Har vært i Re RK hvor han møtte vårt tidligere medlem Knut Tørråsen. Skulle hilse til alle.
  • Eivald: Minner om klimamøtet i København. Regner med at klubbens medlemmer vil følge med. Nyttig nett-adresse er sft.no.
  • Anne-Marie (Hadenius) hilste fra Svennik som takker for blomster og nå er på Godthaab.
  • Knut (Søraas) har fått e-post fra Nigeria fra en RK-klubb som søker en norsk fotball leder som kan være interessert i å kjøpe nigerianske fotballspiller.
  • Knut: e-post fra Victoria Rotaract som selger julestjerner.
  • Knut: Minnet om dagens vinlotteri med tre flasker, kr. 20 pr. lodd (innbragte kr. 1440).
  • Kirsten (Bugge Thorkildsen) hilste fra Hilde (Hamre) som hadde tatt smertefull vaksine mot svineinfluensa og ble så dårlig at hun måtte i respirator. Noen dager senere fikk hun svineinfluensa - vaksinen virker jo ikke før etter et par uker.
  • Ola (Lundgård) berettet om en dokumentmappe som ble stjålet fra hans bil. Den ble funnet av en polakk som varslet Ola. Ingen ting av verdier i mappen, bare papirer med Olas navn.

Møteleder

• Tor Petter benyttet anledningen til å takke Ola som også i år ordner med julestjerner til bydelens eldre. Han ga ordet til
  • Svein Erik Brodal som presenterte sin bok "Syn på teater II", artiklar, talar, essay 1980-2007, fra en tid da han var teatersjef på Det Norske Teatret 12 år. Første bok kom ut i 1979.

• "Nevrokirurgi - morgendagen er der allerede"
  • Foredragsholderen, nevrokirurg og klinikksjef ved Nevroklinkken på Rikshospitalet, Geir Ketil Røste, ble presentert av Jomar: Han er sjef for en spennende jobb som gjør noe av det ypperste i medisinen.
  • Med video og forklaringer som var til å fatte, tok han oss med i behandlingen av mange slags sykdommer som rammer hjernen. hjerneslag, dystoni (ufrivillige bevegelser), Parkinson, epilepsi, dype depresjoner og MS.
  • Han beskrev hvordan man opererer inn hjernestimulator slik at syke deler av hjernen kan bli forsynt med små strømimpulser.
  • Han viste hvordan man fjernet en godartet svulst gjennom nesen. Den lå slik at det var umulig å operere den ut.
  • Og han fikk spørsmål om demens: En mangelsykdom som nå kan bli behandlet med medikamenter som forsinker utviklingen. Om 10 år vil det bli mulig å forebygge demens med legemidler.

(Eva)