Møtet 9. desember 2009

Eva (Fosse)
09.12.2009

"Hvorfor feirer vi Hamsun?" - Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein

• Presidenten, Tor Petter (Gulbrandsen) ønsket hjertellig velkommen, fortsatt "avskiltet", for Gunnar (Svendsen) som tok vare på presidentkjedet etter Lutefiskfesten, er ikke her i dag, og var heller ikke her forrige gang. Tor Petter er utslitt i dag. Han har overlevert et hus som han har eiet i 20 år. Utrolig mye å rydde fra loft og kjeller. Moralen er: rydd hele tiden. Han ga 20 kroner til Tigrisen for å befeste dette.

• Berit Furuhnolmen
  • Per E. Fosse. Ekeberg RK
  • Beate Wilhelmsen
  • Vigdis Moe Skarstein, foredragsholderen

Medlemmer tilstede: 27

Merkedager: Ingen

Lystenner - "Aldri mer 9. april" - Ragnar (Østrem)

• Inspirert av bilder i Aftenposten med bombingen av Viktoria terasse i 1944, vil han i dag, 9. desember, snakke om aldri mer 9. april. Kan vi klare det? Han viste til situasjonen i Flyvåpenet, Hæren, Marinen og Nato. Tente et lys for at det skal gå et lys opp for stortingsrepresentantene, som er ansvarlige for forsvaret vårt.

• Tor Petter: Kjøp vinlodd, kr. 20 pr. stk.
    • (Det ble solgt lodd for 1400.- kroner)
  • Takk til Eva som posjonerte ut middagen i dag fordi Toril måtte gå til en annen jobb.
  • Neste uke er det julefest. Håper det kommer mange.

• Anne (Torsvik) har besøkt to rotaryklubber denne uken og skal til tre klubber neste uke. Nordberg kjøpte 22 tryllekalendere. Interessant å møte i andre klubber. Gimle var spesiell. Der annonserer man ikke foredraget. Medlemmene skal komme fordi det er verdt å møte. Hun hilste fra klubbene.
  • Eivind (Bordewick) opplyste at Arne Corneliussen, som har etablert et nytt firma, nå har fått oppdrag. 2. juledag skal han reise til Midt-Østen og blir der til midten av januar.

Foredrag - "Hvorfor feirer vi Hamsun" - Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein

• Jomar (Kuvaas) introduserte foredragsholderen som han har kjent i mange år. Hun har hatt mange lederstillinger. Nå er hun direktør i Nasjonalbiblioteket (NB) som holder i skattene som skal vare evig.
  • Vigdis Moe Skarstein:
    • I disse dager oppsummeres Hamsun-jubileet. NBs oppgave er å gjøre oppmerksom på noe av verdi - hele tiden. Jeg har fått mange spørsmål om hvorfor det er jubileum for nazistiske Hamsun. Mitt svar er at det går an å ha to tanker i hodet på en gang: å ta avstand fra nazismen og være tilhenger av god litteratur som må gjøres kjent. Flere jubileer kommer, Bjørnson på nyåret.
  • Tre steder hvor Hamsun bodde dannet rammen om jubileet: Lom/Vågå, Hamarøy og Grimstad hvor han bodde de siste 30 år.
  • Hamsuns modernistiske stil illustrerte hun med sitater fra "Sult".
  • Hamsuns ensomhet i natur illustrerte hun med "Markens grøde", som nå er digitalisert og kan leses på nett.
  • Grimstad-tiden illustrerte hun med "På gjengrodde stier".
  • Viktig for NB er det å utbre kunnskap om Hamsuns liv, engasjement og kunstneriske posisjon.

(Eva)