Møtet 28. april 2010

Eva (Fosse)
28.04.2010

"Russland melder seg tilbake som stormakt" - Per Egil Hegge

• Presidenten, Tor Petter (Gulbrandsen) ønsket velkommen til mange fremmøtte: Snart får vi behov for større lokale!

Gjester (10)

• Per Egil Hegge, fordragsholder
  • Beate Wilhelsmen
  • Alf Nordlund
  • Torstein Strand
  • Elisabeth Bennett, Skøyen Inner Wheel
  • Per Strømsøy
  • Morten Bjerkan, Lørenskog RK
  • Bent Åby
  • Brit Stenberg, Skøyen Inner Wheel
  • Terje Johannessen, Røa RK

• Ragnar (Østrem)
  • Hilde Sofie (Hamre)

Medlemmer tilstede: 34

Vinlotteri: Lodd solgt for kr. 1750,-.

Lystenner - "Om hvordan journalisten står fram i mediene..."

• Svennik (Høyer) om forskning på hvordan journalister, før og nå, har stått frem i avisenes tekster. Før ca. 1980: helt anonyme. Nå med "byline", e-postadresse og lite portrett. Tente lyset for journalistikken i de gamle medier. Må den stadig fornye seg!

• Ingen

• Ragnar (Østrem): Jeg har råd til litt på Tigrisen: Ingen i klubben har benyttet seg av min invitasjon til champaigne eller vin på terrassen min i Frankrike
  • Anne (Torsvik) om markedet på Vestkanttorget, hvor SRK og andre rotarianere har en bod 8., 15., 22. og 29. mai, til inntekt for Polio Pluss. Bare to av SRK-medlemmene har bidratt med gjenstander som kan selges for kr. 200.-. Ikke bøker, men gjerne bilder og saker og ting dere kan unnvære. På møtet i SRK onsdag 12. mai kan Anne ta imot gjenstandene.
  • Agnes Beathe (Steen Fosse) som har vær i Roma med studiegruppe. Thomas Thiis-Evensen viste dem "Veiene fra Rom". Fantastisk. Kanskje SRK kan ta en tur? Og om papegøyen Skippy som flyktet fra hjemmet på Hosle i Bærum og kom til rette i Frogn kommune, Drøbak, etter tre døgn i luften! Krysset fjorden ved Hovedøen, antagelig.
  • Svennik om Moskva Rotary Klubb som fyller 20 år. Medlemmer fra SRK var faddere. Vi er invitert til jubileumsfesten. Svennik legger meldingen ut på hjemmesiden.

Foredrag - "Russland melder seg tilbake som stormakt" - Per Egil Hegge.

• Foredragsholderen ble introduseert av Ragnar: Foredragene skal være aktuelle og ha et godt språk. I dag har vi den mest aktuelle foredragsholder i hele Rotary-familien: Språkmesteren og Russland-kjenneren Per Egil Hegge.
  • Hegge viste oss rekvisitter fra sitt nylige besøk i St. Petersburg: T-skjorter utstyrt med KGB-parodi og Pravda-forside fra mai-dagene 1945. Og forsiden av en avis med foto av Aftenposten-journalisten Dragnes da han ga president Medvedev en vinylplate i forbindelse med intervjuet før statsbesøket i Norge, journalisten i forgrunnen og presidenten i bakgrunnen. Det har ikke skjedd før!
  • Hegge husker starten på forhandlingene om delelinjen for 40 år siden. Kjell Eliassen i UD sa den gang at "ingen av oss vil være i live når dette kommer på plass". Vi lever fortsatt! Og det er blitt et fornuftig kompromiss.
  • Det som skjedde i dag er fantastisk. President Medvedev, på statsbesøk i Danmark, har  på nettet lagt ut Stalins ordre om Katyn-drapene.
  • I forbindelse med den forferdelige flyulykken hvor den polske presidenten omkom, er det på russisk TV vist en film om Katyn-drapene.
  • Det ser ut til å være slutt på noe av historieforfalskningen. Men den er fortsatt i god gjenge. "De som myrdet Stalin" er en bok jeg kjøpte i St. Petersburg. Meget dårlig skrevet. En kuriositet. Stalin fremstilles helt feilfri og anklages for at han ikke drepte flere!
  • En annen bok, "Tre tsarer" er skrevet av mannen som fant levningene av tsar-familien  De tre er Alexander II, Nicolai II og Stalin (som satt 30 år med makten).
  • Levningene av tsar-familien er jordfestet i katedralen som ble brukt til svømmehall i sovjettiden og gjenoppbygget av Jeltsin. Fru Jeltsin gråt under hele sermonien.
  • Russerne er i ferd med å komme overens med fortiden. Et tegn er at Medvedev har lagt ut Katyn-dokumentene på nettet.
  • Han er håndplukket av Putin, men er i en annen generasjon, 13 år yngre. Putin er fra en KGB-familie som levet i Leningrad under beleiringen da hans tre søsken døde. Putin ble født i 1952.
  • Både Putin og Medvedev har studert ved det juridiske fakultet i St. Petersburg, det beste, som lærer studentene stringent og klart språk.
  • Mikhail Gorbatsjov studerte i Moskva. Han har mye dårligere språkbruk enn Putin og Medvedev. Gorbatsjov hadde et todelt-problem: han hadde ikke greie på økonomi og visste ikke hvor han skulle! Den mest upopulære i Russland.
  • Hegge vet ikke hvordan det vil gå. Ikke bare fremtiden, men også fortiden er usikker. Det er en realitet i dagens Russland.
  • Hva som vil skje 9. mai, når man feirer seieren over nazistene for 65 år siden, blir spennende. Ingen kan ta fra dem at stalinistene beseiret nazi-Tyskland. 13.000 russiske soltater falt for å frigjøre Norge. Fint at kong Harald var med på kransnedleggelsen ved minnesmerket på Vestre Gravlund. Monarkiet har en underlig aura i disse landene.
  • Det er spekulasjoner om Putin og Medvedev trekker i spann. Medvedev har lagt vekt på kampen mot korrupsjon. Han sier det, men.....
  • Det som opptar toppledelsen mest er 1) infrastrukturen, meget dårlig vedlikehold har ført til dramatiske ulykker, bl.a. kraftverk i Sibir i august 2009. 2) Befolkningutviklingen, høy spedbarnsdødlighet, lave fødselstall, alkoholisme som har ført til at gjennomsnittsalderen for menn er 59 år. I 1991 var det 149 mill. innbyggere i Russland, redusert til 140 mill i 2010 og kan være 80-100 mill i 2060 når India og Kina har 1500 mill hver. 3) Hva skal man gjøre med Kaukasus. Tetsjenerne, terror osv.

(Eva)