Møtet 29. september 2010

Svennik (Høyer) & Kristian (Kristiansen)
29.09.2010

"Jernbanen: Konkurranse på, om eller langs sporet" - Instituttsjef Lasse Fridstrøm, TØI

• Presidenten Kirsten (Bugge Thorkildsen) ønsket velkommen, særlig til kveldens foredragsholder Instituttsjef Lasse Fridstrømfra TØI

Medlemmer til stede: 25

• Ursula Goth
  • Saif Khan

Merkedager: ingen

Lysetenner: "Om gode nyheter.." - Per Erik (Strømsø)

• Som fersk i klubben hadde han prøvet å finne ut hva man snakket om under 3-minuttene, men fant ingen rød tråd.
  • Er selv frustert over dårlige nyheter - Gode nyheter drukner
  • Noen eksempler:
    • Pensjonskostnader driver oss konkurs - Streiker i Europa
      • Men: levealder øker jevnt og trutt - gode nyheter
      • Økt med ca 10 år i Norge siden folketrygden innført i 1967
      • Øker i nær sagt samtlige land i verden
    • Fattigdommen i verden økt siste par år pga økonomisk krise
      • Men: vesentlig redusert siste 10 år, flere hundre millioner løftet over fattigdomsgrensen
    • Afrika: sort hull for u-hjelp, med Aids, malaria, dovenskap etc etc
      • Men: 13 % høyere BNP vekst enn Kina!
      • Over halvparten av landene i Afrika har større økonimisk vekst enn Kina
      • Det er 36 mobiltlf per 100 innbyggere! (og 2 fastlinje telefoner per 100 innbyggere)
      • Afrika anbefales for investeringer av store internasjonale banker etc
      • Investeringer i Afrika fra utenverdenen er nå langt større enn u-hjelpen
      • Bare på Desert-tec - solparken i Sahara som vil gi energi tilsvarende 15 - 20 % av Europa's forbruk - vil det investeres 550 mia USD
    • Offentlig kommunikasjon - dyrt og dårlig. Stemmer godt med min erfaring fra å bo i Asker i 20 år
      • Men: fantastisk godt tilbud i Oslo, Skøyen Frogner med busser hvert 3 minutt og trikk hvert 5
  • Tenner et lys for de gode nyhetene

• Anne (Torsvik) hadde en dårlig nyhet -End Polio Now hadde fått avslag på arrangementet av Barnas VM på ski 2011.
  • Anne-Marie (Hadenius) hadde løpt Lidingeøloppet 1 mil i klassen over 70 år. På samme tid som for ti år siden.
  • Ragnar (Østrem) slapp en tier for Kamprad og hans IKEA. - Fra nød til Kamprad!
  • Agnes Beate (Steen Fosse) hadde hatt konfirmasjon hjemme, der Torill (Jensrud) serverte. Det hadde gått strålende og anbefales.

Foredraget - "Jernbanen: Konkurranse på, om eller langs sporet" -  instituttsjef Lasse Fridstrøm, TØI

• Lasse Fridstrøm ble introdusert av Per Gustav (Lindeberg).
    • En enkel gutt fra Røa i Oslo sies det, men det er ikke helt dekkende. For Lasse har tre utdannelser og en lang akademisk karriere bak seg.
    • Siviløkonom fra Norges Handelshøyskole. Deretter tok han en Master i Statistikk i California, før han gikk over til økonomisk analyse og tok dr. polit-graden her hjemme.
    • Lasse kaller seg samfunnsøkonom. På veien til sin nåværende stilling som instituttsjef på Transportøkonomisk Institutt (TØI) har han vært innom Statistisk Sentralbyrå, Kommunaldepartementet og Konkurransetilsynet.
    • Han har vært instituttsjef ved TØI siden 1. mars 2005.
  • Spørrerunden
    • Bjørn (Søsveen) ville vite om hva som var tilstanden for hastighetstog ellers i Europa.
    • Per Erik (Strømsø) spurte om kostnadene for hastighetstog i Norge
    • Saif Kahn spurte om hva vi kan lære av flytoget?

(Svennik)