Russisk musikkvisitt i Norge

Author:
Vibeke Borgersen (Aftenposten Aften 18.03.1993 seksjon s. 12)
Published on:
18.03.1993
Abstract:

For første gang er den russiske pianisten Irina Davydova i Norge. Det er Nicolaus Zwetnow som har bragt henne hit.

Content:

Professor Zwetnow er nordmann med russiske foreldre, og da han under et besøk i Moskva hørte Irina Davydova spille, var han ikke i tvil: henne måtte også det norske publikum få oppleve.

Nå er hun her, og hittil har hun gitt tre konserter - en i Gjerdrum menighet, en i Skøyen Rotary og dessuten en huskonsert hjemme hos Zwetnow på Fagerborg. Det er hyggelig å spille for et lite og utvalgt publikum av og til, synes Irina Davydova. Hun er vant til å veksle mellom store konsertsaler og mindre salonger hjemme i Moskva. Til daglig leder hun Kammermusikkorkesteret ved Russlands adelsunion, som hun selv stiftet for noen år siden. Også Russisk senter for Kammermusikk var hun med å etablere og er leder for senteret i dag. I tillegg er hun solist ved Moskva filharmoniske selskap. Irina Davydova har ikke bare markert seg som en fremragende pianist, hun har også spilt og utgitt sine egne komposisjoner. Hennes repertoar er ellers preget av musikk som sjelden blir fremført. Som student ved Musikkonservatoriet i Moskva fant hun frem til en rekke interessante komponister som var gått i glemmeboken for de fleste. Det viste seg også at mange av de komposisjonene Irina fant i arkivene ikke var utgitt tidligere. Gjennom Irina Davydova er nå musikk av komponister som Michail Glinka og Milij Balakireff kommet frem i lyset igjen. Deres musikk er inspirert av den russiske folkemusikken, og det er svært få som fremfører musikk fra denne tradisjonen i dag.

Før Irina Davydova reiser tilbake til Moskva skal hun gi en konsert på Rikshospitalet i morgen, og i kveld skal hun til NRKradio for å gjøre opptak til et senere program.

For alle som er glad i russisk musikk og ikke synes det holder å lytte til den gjennom radioen, kan vi opplyse at det etter all sannsynlighet blir mulig å høre Davydova "live" ved en senere anledning. Hun vil svært gjerne komme tilbake til dette fredelige landet, sier hun, og Nicolaus Zwetnow nikker at det allerede arbeides med saken.

VIBEKE BORGERSEN
SIGNE DONS (Foto)

##################################################### #####################################################