Sovjetdiplomat opptatt i norsk Rotary

Gisle Hollekim (Aftenposten Morgen 04.04.1991 seksjon s. 5)
04.04.1991

For første gang i Norden er en sovjetisk diplomat opptatt som medlem i Rotary. Det skjedde i Oslo onsdag da førstesekretær Vladimir Kalugin ble medlem av Skøyen Rotary.

Dette er en historisk begivenhet som ville vært utenkelig før 1985. Kalugin kjenner bare ett annet eksempel på sovjetiske diplomater ellers i verden som har gått inn i Rotary. Det gjaldt den tidligere sovjetiske ambassadøren i Luxembourg. Nå er han tilbake i Moskva og har sluttet seg til den nystiftede klubben der.

Vladimir Kalugin (47) har vært i Norge siden sommeren 1989. I 1990 deltok han aktivt i forarbeidet til opprettelsen av en Rotaryklubb i Leningrad hvor Skøyen Rotary har spilt en sentral rolle. En av dem som bidro sterkt fra norsk side i denne sammenheng, var professor Svennik Høyer, som tok intitiativet til å oppta Kalugin som medlem i klubben.

- Jeg ser med stor glede frem til møtene i Rotary, sier Kalugin.

- Det er ennå for tidlig å vurdere Rotary som bevegelse, men allerede nå ser jeg betydningen av det medmenneskelige fellesskap i organisasjonen og de verdier man ønsker å kjempe for. Jeg kan fullt ut slutte meg til de etiske prinsipper som frihet, dannelse, menneskelig vennlighet, toleranse, hjelpsomhet og medfølelse som Rotary står for, sier Kalugin.

I Norge har hans arbeidsområde vært kontakt med fagforeninger, frivillige organisasjoner, kulturutbytte og kontakt mellom kommuner i Norge og SovjetUnionen. Før han kom til Norge var han bl. a. generalsekretær i Vennskapssambandet Sovjet/Norge og var skandinavisk sekretær for SovjetUnionens råd for fagforeninger. Han har treårig teknisk skole i Riga og femårig høyskole i internasjonale forbindelser.

GISLE HOLLEKIM
KNUT SNARE (foto)