Kunstner'n - Onkel Trygve

Author:
Per Gustav (Lindeberg)
Published on:
31.10.2011
Abstract:

Omtale av vårt chartermedlem Trygve Lindeberg, en av Norges få gjenlevende krigsfanger

Content:

Onkel Trygve var min fadder i Oslo Vest Rotary.

Han var reklamemann med eget byrå i Oslo da jeg kom til byen som ung ingeniør. Han var en yngre bror til min far og ble fort en av mine nærmeste familiemedlemmer her inne. I 1996 ble jeg med i hans Rotaryklubb.

Trygve Lindeberg var født i Lillesand 23. april 1921. Etter middelskolen dro han til sjøss høsten 1937 som dekksgutt. Han hadde mønstret for to år som var vanlig på den tiden og sommeren 1939 var skuta i Japan. Der ble han syk og tuberkulose ble fastslått. Av redsel for smitte ble han innlagt og skuta forlot ham.

Helt alene ble han lagt inn på et japansk hospital.

Da krigen kom til Norge i 1940 var han i Kobe. Han var rekonvalesent og prøvde å komme seg med et skip ut til Amerika. Ingen ville ha ham med, papirene var ikke i orden. Et tilbakefall gjorde at han ble lagt inn igjen. Hans opphold på et hospital i en interneringsleir kom til å vare i nesten to år. Der ble han prøvd behandlet og resultatet var at han mistet en lunge.

I desember 1941 gikk Japan til angrep på USA. Nå ble situasjonen en helt annen. Norge var i krig med Japan, onkel Trygve ble krigsfange og skulle interneres i et fangehospital. Nå begynte en kamp for å overleve. Heldigvis ble ikke krigens brutalitet en realitet over natten. Onkel Trygve fortalte at alle på hospitalet var snille og prøvde å hjelpe ham. Det de alle fryktet på hans vegne var at de militære skulle kreve å overta ham.

Sommeren 1942 ble det organisert en fangeutveksling mellom de allierte og Japan. Onkel Trygve fikk tilbud om plass, hvis han var frisk nok. Den japanske legen sa; "dette er din eneste sjanse". Han ga ham en falsk rapport på at han var helt frisk og en sprøyte så han kunne klare å gå opp gangwayen.

2. juli 1942 forlot han Japan.

Etter krigen bodde han i Oslo. I tillegg til sitt arbeids som eier av reklamebyrå utviklet han sitt malertalent. Hans spesialitet ble sjø og skutebilder. Etter hvert ble han mer og mer kjent som maler. Han ble trukket inn i illustrasjonsoppgaver og deltok på flere utstillinger. Særlig stolt var han over en separatutstilling han hadde på Sjøfartsmuseet på Bygdøy i 1998.

I klubben vår var han et trofast medlem. Han hadde nesten ikke fravær, onsdagene var alltid belagt. Etter hvert fikk klubben flere og flere av hans bilder, til å gi bort som gaver, som gevinster eller til auksjon. Mange av klubbens medlemmer har et bilde hengende hjemme signert Trygve Lindeberg.

I den siste tiden har helsen sviktet. Han har fylt 90 år og nå bor han på sykehjem.

Med hilsen Per Gustav Lindeberg

##################################################### #####################################################