Lystennerinnlegg 16. november 2011

Author:
Hilde Sofie (Hamre)
Published on:
16.11.2011
Abstract:

"Frisk og kronisk Syk"

Content:

Som flere av dere vet har jeg ikke vært på Rotary- møtene våre på en del uker. Jeg har vært innlagt på Glittreklinikken,- landets ledende spesialsykehus for lungesyke.

Tiden der opp har gitt meg nye perspektiver på det å leve med kronisk sykdom og samtidig være frisk.

Jeg vil derfor nå vider reflektere litt rundt begrepet "Frisk og samtidig kronisk syk".

Kronisk sykdom forbindes ofte med svakhet, men alle med sykdommer som ikke går over, vet hvor uendelig sterk man egentlig må være,- både i forhold til samfunnets krav til "å henge med", venners forventninger, arbeidsgivers mål om produksjon, familiens hverdag etc.  Og ikke minst NAV og/ eller hjelpemiddelsentralen som man gjerne blir  avhengig av for å klare å fungere optimalt i hverdagen. Vi, eller i denne sammenheng kan jeg være litt personlig å si jeg, som har en slik sykdom som krever medisinsk behandling for å leve et godt liv, trenger også noe mer - nemlig meg selv og min egen styrke, støtte rundt meg og et helsevesen som ser at jeg både er frisk og syk, sterk og svak. Kronisk syk innebærer å være både syk og frisk, ikke enten syk eller frisk. Vi har lett for å tenke i enten - eller- bokser: Enten fysisk eller psykisk, enten arv eller miljø, enten sykdom eller helse. Verden blir på en måte litt enklere da..... Utfordringen ved kronisk sykdom er å tenke både - og. En akutt, men mild influensa er noen ganger en velsignelse. Da kan man legge seg under dynen og bli der til man blir frisk. For de fleste kan livet settes på vent noen dager, og de kan gi symptomene full oppmerksomhet hvis de vil. Men en slik strategi ved sykdommer som aldri går over, får en antagelig mye ut av sykdommen, men lite ut av livet. Det er denne balansegangen som er en kunst: å være syk og frisk på samme tid - å gi sykdommen akkurat passe oppmerksomhet til at en får mest mulig ut av livet.

Det å ha en skult funksjonshemning er på mange måter enda mer utfordrende. Man ser jo ikke syk ut... kanskje er man sågar brun etter et opphold i syden og ser veldig fresh ut!! Da får man i hvert fall vanskelig aksept for de utfordringer som ligger i hverdagen. Og det er jo på sett og vis forståelig også. Mitt budskap blir derfor at vi bør være mer ydmyke i møter med medmennesker, lytte mer og ikke raskt gjøre seg opp en mening om at den andre umulig kan være så plaget av sykdom...han ser jo så frisk ut.

Mottoet på Glittreklinikken er "Mer enn du trodde var mulig". Og det vil jeg underskrive på. Møtet mellom oss pasienter ga mange sterke tanker og sammen fikk vi dele verdifull kunnskap. For noen å være avhengig av O2 hele døgnet, kunne klare å gå få meter, være tungpusten for den minste anstrengelse er nesten ubegripelig dersom man ikke har opplevd eller sett dette.

Jeg vil derfor tenne lyset i dag for Glittreklinikken der lunge pasienter lærer å leve med sykdommen og ikke på siden av den. Gjennom tverrfaglighet får vi hjelp til å gjenvinne troen på en bedre hverdag,  øke livskvaliteten og få fokuset på gleder og utfordringer.

Hilde Sofie Hamre

##################################################### #####################################################