Møtet 16. november 2011

Svennik (Høyer)
16.11.2011

"Teater i vår tid" - Erik Ulfsby, Teatersjef ved Det norske Teateret

• President Haakon (Eriksen Haraldsrud) ønsket velkommen og takket alle som hadde lagt tingene til rette for en hyggelig klubbaften, også en hilsen til kjøkkenet for god mat.

• Elisabeth Bennett, Skøyen IW
  • Anny Øksne Eriksen. Skøyen IW (president)
  • Berit Furuholmen, Skøyen IW
  • Anne Heimdal
  • Arthur Nordli
  • Torstein Klepstad,

Fremmøtte: 45 (inklusive gjester)

Merkedag: Kristian (Kristiansen) 10.11

Lystennerinnlegg - "Frisk og kronisk syk" - Hilde Sofie (Hamre)

• Som mange vil ha lagt merke til er det en stund siden jeg har vært i klubben.
  • Jeg har vært innlagt på Glitreklinikken som er landets ledende spesialsykehus for lungesyke.
  • Dette har gitt meg nye perspektiver på det å være frisk og samtidig kronisk syk.
  • Det å ha en skjult funksjonshemming er utfordrende.
  • Alle som er kronisk syke vet hvor uendelig sterk man må være.
  • Overfor venners forventninger, arbeidsgivers krav og familiens forpliktelser.
  • Og ikke minst overfor NAV som man blir veldig avhengig av for å fungere optimalt.
  • Oppi denne avhengigheten av andre trengte jeg i høyeste grad meg selv og min egen styrke.
  • Å være kronisk syk innebærer å være både syk og frisk - ikke enten frisk eller syk.
  • Mitt budskap er derfor at vi må være mer ydmyke i møte med medmennesker.
  • Lytte mer og ikke raskt gjøre seg opp en mening om den annens helse.
  • I dag er verdens KOLS dag.
  • Jeg vil derfor tenne lyset for Glitreklinikken der lungepasienter lærer og leve med sykdommen og ikke på siden av den.

Foredraget - "Teater i vår tid" - Erik Ulfsby, teatersjef ved Det norske Teateret.

• Foredragsholderen ble introdusert av Svein Erik (Brodal) som berømmet ham som en av landets fremste teaterinstruktører med en mengde prisbelønninger, bl.a. Hedda-prisen. Som teatersjef er det ikke uvanlig med en arbeidsdag på 10-14 timer.
  • Jeg heter Erik Ulfsby og er sjef for et teater som er eid av lag og foreninger over hele landet.
  • Teateret ble startet i 1913 med Hulda Garborg som drivkraft for å spille på nynorsk og dialekt.
  • Vi ble opprettet for å snakke "rart" og har fortsatt med det.
  • Vi satser på et bredt repertoar fordi vi er det eneste teater som bruker nynorsk som hovedmål.
  • Vi er sammen med Nasjonalteateret en nasjonal hovedscene
  • Med 200 millioner kroner i årlig omsetning.
  • Med tilsammen 777 sitteplasser fordelt på tre scener.
  • Vi produserer 77 forestillinger hvert år.
  • Vi satser sterkt på å ha ulike tilbud som passer for bestemte befolkningsgrupper, særlig er vi opptatt av å henvende oss til de unge og til barn.
  • Ungdomsgruppen har få tilbud. Jungelboken var et av dem.
  • Vårt formål om å representere kultur utenfor det etablerte innebærer at vi nå også orienterer oss mot det multinorske.
  • Vi her opplevd uvante og alvorlige kulturkollisjoner på teateret med indiske dansere og pakistanske gutter.
  • I 2012 starter vi en elevskole for skuespillere med innvandrerbakgrunn.
  • Neste år er det 100 års jubileum.
  • Det skal feires med en jubileumsforestilling med Bibelen som sentralt tema.
  • Et stort forfatterkorps er i gang med manuskriptet.

Spørsmål

• Spørrerunden ble avkortet fordi foredragsholderen hadde hastverk.
  • Spørsmålsstillere var: Anne (Torsvik), Eva (Fosse) og Per Gustav (Lindeberg).

Klubbsaker:

• President Haakon minnet om diverse arrangementer og komitémøter. Han minnet oss om: Lutefiskaftenen neste onsdag, Oslo Rotary's Dinner Dance i Rococosalen på Grand Hotell. Handicamp Norway arrangeres for 19. Gang sommeren 2012. Alle som kjenner fysisk handikappete bør gi dem sjansen til å delta.