Møtet 25. januar 2012

Svennik (Høyer)
25.01.2012

• President Haakon (Eriksen Haraldsrud) ønsket alle velkommen og takket de som hadde forberedt møtet og servert maten.
  • Velkommen særlig til vår foredragsholder Henry Kjell Johansen som leder Romerikes Rotary Klimagruppe som er et samarbeid mellom 9 Rotary klubber.

Til stede:  26 medlemmer

• Bjørn Andreassen
  • Henry Kjell Johansen, Skedsmokorset RK
  • Micke Bernakiewiez

Merkedager: Ingen

Lystennerinnlegg: "Om The Rotary Foundation - TRF" - Morten (Bjerkan)

• Morten ville minne oss om Rotary Stiftelsen og dens formål som er fredsskapende arbeid
  • Hans innlegg er vedlagt dette referatet.

Rotarysaker

• Vår "Young Friends" opptreden på det internasjonale guvernør møtet i San Diego var en suksess.
    • Vårt "Young Friends" prosjekt har fått flere gaver: Oslo Rotary Klubb støtter med 37 000 kroner, Nordberg RK støtter med 10 000 kroner.
    • Vi prøver å få med flere klubber som partnere.
    • "Young Friends" prosjektet har søkt styret om en ekstrabevilgning på kr. 50 000 i tillegg til de 50 000 som allerede er gitt prosjektet.
    • Underskuddet skyldes bl.a. at Universitetet har mistet sin prosjektfinansiering fra stiftelsen Fritt Ord.
    • Styret går inn for ekstrabevilgningen.
    • Møtet sluttet seg spontant til denne tanken.
  • "End Polio Now" har nådd sitt mål på US$ 200 millioner.
    • Bill Gates ga ytterligere US$ 50 millioner og har totalt bidratt med US$ 405 millioner.
  • Vestheim RK, som er vår fadderklubb, fyller 30 år.
    • Vi bør overveie en fødselsdags present.
  • Medlemskomiteen ønsker at flere medlemmer kommer en halvtime før møtet for å skape hyggelig samvær og økt samhold.

• Lise (Høst) minnet om at vi måtte styrke kontakten med Rotaract.
    • Vi har invitert Gimle Rotaract til å komme 11. April.
    • Ellers så minte Lise oss om tilbudet om et PC kurs på eldresentret nede i bakken.
  • Anne (Torsvik) mente End Polio prosjektet vil fortsette, fordi polioen ennå ikke er helt utryddet.
    • Oslo RK og andre klubber har fått tillatelse til å flombelyse Grand og Viklersundsbakken under VM der med det glade budskap at målet for innsamlingen til End Polio var nådd.
  • Gunnar (Svendsen) fortalte at Seniorsaken Frogner vil holde en jazzkonsert i Frogner eldresenter nede i bakken med kåserier om musikken.

Foredraget - "Romerike klimagruppe: samarbeide om solcelleprosjekter?" - Henry Kjell Johansen, Leder

• Dagens foredragsholder ble introdusert av Per Gustav (Lindeberg)
  • Det er betryggende at Henry Kjell Johansen er sivilingeniør fra NTH, han vet hva han snakker om.
  • Foredragholderen begynte med en personlig opplevelse fra MIT (Massachusetts Institute of Technology) under den første månelandingen.
  • Det var en stor begivenhet å følge landingen på et slikt sted og dermed våknet interessen min for romteknologi.
  • Satteliter er et viktig verktøy til å overvåke utviklingen i jodens klima.
  • Det er utrolig hvilke informasjoner om jordens geografi og klima som vi kan hente ned.
  • Men det krever store datamaskiner for å dechiffrere de data som sattelitene sender.
  • Vårt Rotaryprosjekt startet i 2007 etter rapporten fra FN's klimapanel.
  • Ytterligere insitament fikk vi gjennom et guvernørmøte i Finland og Skøyen RK's møte i Gamle Logen.
  • Skedsmokorset RK engasjerte ytterligere 9 klubber og Rotaract og Distrikt 2260 prioriterte prosjektet.
  • Vårt prosjekt blir hovedtema på neste Distriktsmøte.
  • Etter ha sett vårt prosjekt har den innkommende RI presidenten formulert følgende slagord The Greening of Rotary.
  • Spørrerunden
    • Jon (Bennett) spurte om man hadde søkt NORAD om støtte til solcelle prosjektene i Afrika.
      • Svar: Det hadde man, men det var så mange krav man ikke hadde innfridd ennå til å utløse slik finansiering.
    • Anne (Torsvik) ville vite hva som gikk galt i Mali.
      • Svar: Kvinnene i landsbyen fikk instruksjoner og drev det hele, men vi fant ingen lokal Rotaryklubb som samarbeidspartner. Dette var en av betingelsene for ytterligere støtte som vi ikke greide å innfri.
    • Ola (Lundsgaard) mente lokal oppfølgning og vedlikehold av prosjektene var svært viktig.
  • President Haakon (Eriksen Haraldsrud) takket for en imponerende presentasjon og lovet at Oslo Vest RK skulle følge opp dette prosjektet.

(Svennik Høyer)