Møtet 15. august 2012

15.08.2012

”Roald Amundsen” - Alexander Wisting, forfatter

Velkommen

• President Anne (Torsvik) ønsket velkommen til møtet, takket de som hadde satt lokalene i stand og Torild som er tilbake på kjøkkenet.

• Alexander Wisting, foredragsholder
  • Berit Furuholmen, Inner Wheel

• Presidenten nevnte alle som hadde hatt merkedager og jubileer i løpet av sommeren.

Lystennerinnlegg - "Om spørsmålsrunden etter foredragene.. " - Harry (Rødner)

• Lise (Høst)

Foredraget – "Roald Amundsen" - Alexander Wisting, Forfatter

• Bjørn (Søsveen) introduserte kveldens foredragsholder: Forfatteren, produsenten m.m. Alexander Wisting: I desember ble Roald Amundsen-jubileet markert, og Alexander Wisting, etterkommer etter Oskar Wisting som var med på Roald Amundsens ekspedisjoner, skulle besøkt klubben i våres. Det hadde han ikke tid til. Glad for at han fant tid nå.
  • Alexander Wisting har skrevet bok om Roald Amundsen, og laget dokumentarfilm om ham og Oskar Wisting og ekspedisjonene deres.  Boken er fortsatt det medium der det kan brettes ut over en viss lengde med historiefortellinger og stemninger.
  • Roald Amundsen var verdens største oppdager. Han hadde folk som fulgte ham hele livet (blant annet en barnepiken, Betty). Derfor kunne han nå alle målene sine.
  • Roald Amundsen og Fridtjof Nansen levde i et avhengighetsforhold til hverandre. Nansens tankegods og Amundsens evne til å gjøre ekspedisjoner og vitenskapsfunn kjent bidrog til å sette Norge på kartet, og var lenge norsk utenrikspolitikk. Amundsen var på mange måter et renessansemenneske. Det var ikke Nansen, men han var direkte der Amundsen var mer av en filosof.
  • Oskar Wisting var med på begge polferdene. Var med luftskipet Norge.
  • Hvorfor drømte alle gutter på slutten av forrige århundre om å bli polfarere? Blant annet fordi polfarerne var datidens popstjerner. De var landets største helter. De kunne bli rike, ble brukt i reklame, skrev bøker og besøkte kongen.
  • En god polfarer var god til å gå på ski, tålte ned mot minust 60 kuldegrader, var ikke frysen av seg, sterk og med rimelig godt humør (det hadde Amundsen), måtte tåle å ikke vaske seg på flere år og ha en tålmodig kone!