Møtet 19. september 2012

19.09.2012

"Kongens eiendommer" ved Thomas Willoch, slottsforvalter

Velkommen

• President Anne (Torsvik) ønsket velkommen til møtet. Hun orienterte om at hun heretter ville introdusere alle med fullt navn – ikke for å være formell, men for å hjelpe andre å lære navnene.

• Eva Ervik - Skolesjef
  • Jorunn M. Hauge
  • Lillian Rasch
  • Elisabeth Bennett

• Bjørg (Høie)

Lystennerinnlegg – "Om det som er – og det som burde være.." – Per Erik (Strømsø)

Klubbsaker / Kunngjøringer

• Ingen fikk slippe til denne gang

Foredraget – "Kongens eiendommer" ved Thomas Willoch, slottsforvalter

• Ragnar (Østrem) introduserte kveldens foredragsholder, som nylig ble medlem i vår klubb etter overgang fra Akersborg.
  • Kongehuset disponerer mange eiendommer rundt i Norge. Noen er direkte eid av Staten, andre er i offentlig eie og disponeres av kongehuset, og i tillegg finnes en del eiendommer som er privat eid av kongefamilien.
  • Oscarshall er på mange måter perlen blant de kongelige eiendommer. Det er mest «slottsfähig» og har mye eventyr over seg. Det ble oppført av kong Oskar I, som et motstykke til slottet i Djurgården ved Stockholm, og viste kongens norske sinnelag.
  • Skaugum var opprinnelig en gave fra Wedel Jarlsberg til det daværende kronprinsparet. Da eiendommen brant ned, ble det oppført et nytt bygg på samme grunnmur, tegnet av Arnstein Arneberg. Bygget har en fin verdighet og er godt tilpasset formålet.
  • Kongsgården på Bygdøy var et sted Kong Olav V likte svært godt.  Opprinnelig ble hele Bygdøy, som den gang ikke var landfast, gitt i morgengave av Kong Haakon V Magnussøn til hans dronning Eufemia – som nå skal gi navn til Oslos nye paradegate i Bjørvika.
  • Thomas omtalt også Kongsseteren, Stiftsgaarden i Trondheim, Gamlehaugen i Bergen, Ledaal i Stavanger, samt landstedene Bloksberg (Hankø) og Mågerø.